(verschenen in Den Haag Centraal van 13-9-18)
Of gamen een Olympische sport moet worden? Voorlopig niet, aldus IOC-opperhoofd Thomas Bach. Om de zogenaamde eSports hangt de kwade reuk van strijd, vernietiging en zelfs politieke incorrectheid. Verder is het algehele beeld van ongewervelde pubers die etmalen lang op een dieet van Red Bull in hun muffe holen voor een knetterend scherm liggen, niet in concordantie met de frisheid van de sportende jongeling.
Voormalig schermer Thomas Bach weet natuurlijk ook wel dat sport een geritualiseerde vorm van oorlog is, met een door de verheffing der mensheid afgedwongen dun laagje beschaving. Zeer dun, zoals wij wekelijks op de sportvelden zien en horen. Na twee vernietigende wereldoorlogen is de sport aan een glorieuze opmars begonnen. Grote aanjagers waren het staatsbelang (aan gene zijde van de Berlijnse muur) en de commerciële propaganda, zeg maar de reclame, in het zogeheten Vrije Westen. Inmiddels zijn beide markten samengesmolten in het verzengende kapitalisme dat deze aardbol definitief in zijn greep gekregen heeft.
Sportwedstrijden zijn gerieflijke oorlogjes, waarbij zelden een dode valt en die zeer profijtelijk zijn voor organisatie en deelnemers. De Commerciële Spelen begonnen in 1984 in Los Angeles, waar de organisatie, geheel in strijd met de traditie, winst wist te maken. Omdat sindsdien de exposure voor het organiserende land erbij wordt gekapitaliseerd, staan landen in de rij om de Spelen te huisvesten. De achterlijke drukte in het huidige Barcelona is mede aan 1992 te wijten.
Het is de Grieken, altijd weer die Grieken, in 2004 dan natuurlijk weer wel gelukt failliet te gaan aan de organisatie van de Olympische Spelen. We betalen er met zijn allen nog aan af. Die Grieken hadden trouwens, vanwege het 100-jarige bestaan van de moderne Olympiade, de Spelen in 1996 eigenlijk al moeten krijgen, maar toen koos het IOC-clubje voor de Amerikaanse provinciestad Atlanta, zetel van megasponsor Coca Cola.
Zo lopen de hazen al heel lang bij het IOC, geld is het leidend beginsel, alle mooie woorden van baron De Coubertin ten spijt. Dus die lucratieve eSports zullen heus wel ingelijfd worden bij de Olympische familie, net zoals er op de Winterspelen nu allerlei malle sprongen van skiënde hipsters worden vertoond. Het televisiegenieke darten lijkt me op den duur ook een kandidaat. Als er aan curling gedaan mag worden, kan je daar geen bezwaar tegen hebben. Traditionele maar minder wereldwijd incasserende sporten als hockey (onze vaste Nederlandse medailles!) krijgen het zwaar, de hockeystick zal door de joystick worden verdreven.