VARA-gids   ARTIKEL VARA-GIDS OVER ZOMERSPIJKERS:
'NOG EEN HALVE MINUUT, WAT WORDT DE VOLGENDE PLAAT?'

Er zijn nog steeds veel mensen die het niet beseffen, en dat zal misschien ook wel ergens goed voor zijn, maar radio is met grote voorsprong het mooiste medium dat er bestaat. Want radio is sneller, suggestiever en intiemer dan krant, film, televisie of de zogenaamde veelbelovende 'nieuwe' media. Radio voert je mee naar ongedachte werelden, die niet overbelicht zijn door hongerige televisielampen. Radio prikkelt je fantasie. Radio maakt je deelgenoot. Radio is je tot troost in slapeloze nachten. Als je 's nachts op zee weerloos in de cocktailshaker van een westerstorm terecht ben gekomen, dan is er tussen de antiperistaltische intermezzi altijd...de radio.
Ongeveer in deze termen beleed ik mijn liefde voor de radio enige jaren geleden in mijn column in Metro. De rest van het artikel behelsde een boze uithaal naar de VARA, die een korte stuiptrekking richting commerciële onafhankelijkheid vertoonde, waarbij vele VARA-topradioprogramma's dreigden te sneuvelen. 'Hallo hier Hilversum, dit was de VARA' stond er boven mijn boutade.
En zie, ruim drie jaar later: De VARA is nog steeds publiek en verzamelt in ouderwets tempo Zilveren Reiss-microfoons. En ikzelf zit alweer anderhalf jaar iedere donderdagochtend tegen negenen voor de 3FM-microfoon van Stenders Vroeg om mijn visie op het wereldnieuws bij elkaar te kraaien, heb de afgelopen drie seizoenen deel uitgemaakt van het cabaretteam van Spijkers met Koppen en mag mij deze zomer voor de tweede maal de gelukkige presentator noemen van de zomereditie van dit programma.
Ik zal gastheer zijn van Huub van der Lubbe (5 juli), Trijntje Oosterhuis (12 juli), de gebroeders Bolland (19 juli), Frits Lambrechts (26 juli), Henkjan 'Idols' Smits (2 augustus), Loïs Lane (9 augustus), Cornald Maas (16 augustus), Leoni Jansen (23 augustus), Jan en Kris De Smet (van 'De Nieuwe Snaar', 30 augustus) en Frederique Spigt (6 september). Zij zullen hun favoriete muziek gedurende twee uur komen draaien en toelichten.
Dus noteer onmiddelijk uw favoriete data, of nog beter, verwijder dit artikel uit de VARA-gids en plak het op het keukenkastje of anders nabij de plek waar u de glazen voor verkoelend zomervocht bewaard.
De voorbereidingen voor de uitzendingen zijn in volle gang en ik kan u nu al veel moois beloven. Leoni Jansen komt met zelden gehoorde wereldmuziek en spannende cross-overs, de gebroeders De Smet laten middels ruige Vlaamse barden en opgewekte tonen zien hoe het energieke amalgaan van hun aanstekelijke groep De Nieuwe Snaar is samengesmeed en Huub van der Lubbe mailt iedere dag weer nieuwe veranderingen en verfijningen op zijn favoriete lijstje.
Alle gasten zijn, zoniet zelf (professioneel) muzikant, bezeten van muziek. Een geschenk voor de presentator, maar nog meer voor de luisteraar. En er is, nu de amechtigheid van het wereldnieuws plaats heeft gemaakt voor zomerse genoegens, tijd en ruimte om de verhalen bij de liedjes te vertellen. Alleen al het panorama van de gekozen nummers leidt tot een boeiend zelfportret. De gast heeft daarbij haast volledige vrijheid, het programma wordt ter plekke gemaakt. 'Nog een halve minuut, wat wordt de volgende plaat?' roept de onvolprezen samenstelster Josephine Krikke soms streng (maar rechtvaardig) door mijn koptelefoon. 'Zomerspijkers' kent een aantal vaste onderdelen, zoals 'de eerste single', waarin het jeugdsentiment dat muziek zo vaak oproept nog eens wordt opgepoetst en 'de haatplaat', een gelegenheid waarbij de gast zich publiekelijk van een muzikaal (?) trauma kan bevrijden. Ik heb er inmiddels al genoeg ter plekke onpasselijk zien worden bij het vernemen van de gewraakte klanken, dus meestal laten we de marteling niet te lang duren. Als de gast het kan opbrengen mag hij zijn weerzin beargumenteren, soms volstaan kreten van afschuw.
Ook worden er praktisch iedere uitzending favoriete conférences gedraaid, waarbij het wederhoren van klassiekers van bijvoorbeeld Toon Hermans, Fons Jansen en Koot & Bie tot grote hilariteit in de studio leidt. Maar ook in dit 'humorsegment' zorgt de inventiviteit van de gasten soms voor ongedachte verrassingen. Zo wilden de dames Klemann van Loïs Lane heel graag Eddy Murphy's onnavolgbare James Brown-uitvoering van het beroemde musicallied uit 'Annie' horen. (De opname moest door de eeuwig speurende Josephine met veel moeite aan de schatkamers van het audio-visueel archief worden ontrukt, maar we hebben hem!) Deze innig tevreden VARA-medewerker treft u vanaf 5 juli graag aan bij die wondere, onverwoestbare radio!

Marcel Verreck