Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.
Wat? Ligt het Westland niet in Den Haag? Ik zou zeggen: ga eens bij uw groenteboer kijken! Afgezien daarvan, dit bijzondere hoekje Holland is onlosmakelijk met de Hofstad verbonden. Hoewel ik er regelmatig fiets, verdwaal ik nog steeds in dit intrigerende labyrint van kassen, slootjes, bedrijfsgebouwen, plukjes groen, uitbundige tuinderswoningen en natuurlijk de fietspaden waar zuidwestenwinden vrij spel hebben.
In de week dat ons echte parlement zijn rituele dansjes maakte rondom de nieuwe begroting, waarbij een nep-cabaretier oftewel de leider van een nep-partij met nephaar met zijn bizarre uitspraken de hyperbool als satirisch gereedschap definitief onklaar maakte, werd mij een blik gegund aan de andere kant van de geldkraan.Namelijk daar waar het uit te geven geld verdiend wordt. Dat blijkt dus niet zo heel ver van Den Haag te zijn. Samen met één mijner kunstbroeders werd ik uitgenodigd om een ‘Bakkie Westland’ te doen.
Roel de Bakker uit Kwintsheul heeft een tomatenkwekerij, maar houdt ook van fietsen. Daarom heeft hij er heel veel staan in de zijvleugel van zijn immense bedrijf. De fietsen hebben een houten kistje aan het stuur en zo manoeuvreerden wij door De Glazen Stad. Langs onbegrijpelijk uitgestrekte tuinderijen ging het, grootscheepse complotten van hightech en Moeder Natuur, en bij elke stop werd het kistje voller met specimen van de ter plekke geteelde groente.
Dan gaat er een wereld voor je open. Zeker voor obese stadskinderen als ze hier bij wijze van school-uitje (dat bolgewas staat niet op het menu) door het Westland moeten peddelen. Die worden geconfronteerd met hele nieuwe dingen: groenten én lichaamsbeweging.
Maar ook wij, wereldwijze bijdehanteriken, keken onze ogen uit. In de antieke boerderij ‘Sonnehoeck’ werden wij ingewijd in de geheimen van de druiventeelt. Deze vruchten groeien van oudsher aan een muur en zijn, in het Westland althans, stilaan in kassen terechtgekomen. Een gisse Westlander reisde ooit naar België om dit fenomeneen te bestuderen en te kopiëren. Die is er dus met de kas vandoor gegaan.
Het typeert het Westlandse ondernemersschap, hard werken en tuk op technologische vernieuwing. Een bezoek aan orchideeënkwekerij Ter Laak (tegenover de Hornbach) was hallucinerend: tienduizenden planten in het gelid, trefzeker geregisseerd door slimme computers. De façades van het Westland ogen niet altijd fraai, maar het wonder speelt zich daarachter af. Een totale omkering van het Binnenhof. Dat heeft een mooie buitenkant, maar dáárachter…